Zes colleges over verzilvering

Op 12 September 2022 eerste colleges over wat er gaande is rond verzilvering van onze samenleving.


Er wordt gedurende een jaar een keer per maand in totaal 12 colleges gegeven. Wat is er gaande en wat kunnen we doen?

Locatie: Tribes inspiring workplaces.

Leidseveer 2-10 vlak bij het centraal station van Utrecht.

tel:+31(0)303072900/0619957686

Aanvang 13:00

De eerste 6 data zijn bekend.

College 1. 12 September 2022 start 13:00 tot 17:00
College 2. 10 Oktober 2022 start 13:00 tot 17:00
College 3. 14 November 2022 start 13:00 tot 17:00
College 4. 12 December 2022 start 13:00 tot 17:00
College 5. 16Januari 2023 start 13:00 tot 17:00
College 6. 13 Februari 2023 start 13:00 tot 17:00

Voor meer informatie neem contact op met Aetatis. 

www.aetatis.eu

0619957686 Of mail naar Martijn.Crowe@gmail.com

Verzilvering

De wereldwijde verzilvering is een fenomeen dat volstrekt nieuw is voor de mensheid. Het is zo nieuw dat we nog niet weten wat we er mee moeten. Gramsci noemt dit een interregnum. Het nieuwe is er nog niet en de oude methoden werken niet meer. Hoe dan wel wordt op dit moment nog heel krampachtig ingevuld door het oude stevig in te zetten. Oude beelden van ouderdom, oude meningen over ouderdom en dat door een bestuurscultuur die graag alles en iedereen over een kam scheert zodat de grote bureaucratieën kunnen gaan uitvoeren. Het maakt dat veel mensen een noodklok luiden waar wellicht enorme kansen liggen.

Om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen is het nodig om de processen te begrijpen die bepalen waar we nu zitten en te kunnen onderzoeken waar we naar toe gaan. Hiertoe worden 6 colleges gegeven over het fenomeen vergrijzing.

Het standpunt is antropologisch. Van oudsher waren de antropologen de avonturiers die naar den vreemde vertrokken om onbekend terrein te verkennen als het ten minste om mensen in het daar en toen ging. 

De 12 colleges hebben een open structuur in die zin dat we open terrein onderzoeken en het zinvol is om te leren onderzoeken. 

De vorm is steeds hetzelfde. We werken in groepen van maximaal 12 mensen. We geven vooraf een tekst die door iedereen bestudeerd moet worden. Dan is er eerst een vragenuur. Het is de bedoeling dat je vragen voorbereid op de tekst. De tekst is alleen maar tekst en zoals Jacques Derrida zegt open voor deconstructie en wat ons betreft open voor vragen. De rest van het college wordt dan besteed aan de vraag: wat leerde je van deze tekst en wat viel je op in de omgeving en wat deed je anders?

Dag 1. Leren vragen stellen.

We gaan vragen stellen, niet vanuit van wat is er aan de hand (oorzaak en gevolg) naar wat is er gaande, (het proces doorgronden). Het vergt een diepe verandering in het denken van de meeste mensen. Bij het proces van de-reïficatie wordt uitvoerig stilgestaan.

Dag 2. Inleiding tot Sigmund Bauman 

Sigmund Bauman heeft een halve eeuw wetenschappelijk werk geleverd en kwam pas helemaal los toen hij vrij van de academie waar hij met emeritaat was kon zeggen wat hij te zeggen heeft. Tot ver in de 90 gaf hij nog colleges. Van hem komt het concept van de vloeibare samenleving. We gaan in op zijn ideeën en zoeken naar wat hij te zeggen heeft over de veranderende samenleving.

Dag 3. Inleiding tot Michel Foucault

Michel Foucault heeft ons veel te bieden. Zijn metafoor van het panopticum van een centrale toren die ons in de gaten houdt terwijl wij hen niet kunnen zien, komt doodeng steeds meer nabij. We gaan in op zijn colleges over abnormaal zijn en vragen ons af: is oud zijn abnormaal?

Dag 4. Inleiding in de concepten van deze tijd.

De concepten van deze tijd zijn marktwerking, uitbesteding, maakbaarheid, woorden zoals veiligheid en vooral het woord zorg. Hoe gewelddadig is dat en in hoeverre houdt dat in stand wat al zolang gaande is?  We gaan op zoek aan de hand van een test van Agamden hoe de omgeving ons gedrag bepaalt en vooral naar mate we ouder worden, we steeds meer ons moeten voegen naar het systeem.

Dag 5. Hoe werken bureaucratieën.

We geloven in grote systemen en de bureaucratie is er daar een van. Aan de hand van teksten van René ten Bos en vooral zijn inspirator Michel Serres. Hoe fundamenteel is de vraag dat we allen lijden onder de uitwerking van bureaucratische processen en tegelijkertijd

er van denken niet buiten te kunnen?

Dag 6. Wat is er gaande.

We gaan het laatste college in gesprek. Wat is er, denk jij gaande? Waar kunnen we de processen hun gang laten gaan en waar kunnen we ingrijpen? 

Voor wie?

Mensen die betrokken zijn op het beleid rond al de thema’s rond vergrijzing. Van ouderenzorg tot wijkthema’s, van het consumentisme wat ons in zijn greep houdt tot de overbevolking van onze planeet en alle gevolgen van dien.

Kosten 2500 ex BTW per deelnemer, particulieren kunnen een andere prijsafspraak maken.

De docent is gepromoveerd Antropoloog en heeft een onderwijs- en onderzoek aanstelling gehad aan de USBO, USP en de University of Dhaka. Hij heeft 15 jaar antropologisch onderzoek gedaan naar de vergrijzing in 15 landen. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van het Festival of Older People en adviseert en begeleidt medewerkers in de zorg om professioneel om te gaan met wat ze meemaken op de werkvloer en informeert bestuurders hoe het ook kan.

Locatie: Tribes Utrecht Centraal

Aanmelden: Martijn.crowe@gmail.com

Vragen: 0619957686

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.